lørdag den 7. november 2015

Perth

En uge i Perth, og derved slutningen af vores ophold i Australien, har snart nået sin ende.
Det har været forrygende, og tiden er fløjet afsted, både på vejene og her i Perth. Efter seks uger på støvede veje er det skønt med lidt albuerum igen.  
Når man kommer fra en autocamper, er en lejlighed pludselig at sammenligne med et palads!
Og vi har vaskemaskine. Og internet. Og altan med udsigt!


Perth er en super hyggelig by. Vi synes i hvert fald her er utrolig dejligt. Af alle de storbyer vi har besøgt, får den uden problemer en plads på vores top ti.
Her er et fantastisk klima, og det påvirker uden tvivl hvordan byen er opbygget og opleves.
Der er grønne område spredt ud over hele byen - og træer på nærmest alle gader. Der er caféer overalt (som i: Overalt!) med fine pladser til servering ude og inde.


Det er utallige stilarter i bybilledet, med alt fra smarte hipster-øko-cafér og spisesteder, til de mere klassiske, og selvfølgelig alverdens landes specialiteter. Og næsten intet af det virker som turistfælder, men veldrevne og livlige steder med oprigtig interesse for hygge og god service.
Hvad mere kan en turist ønske sig?
Her er L. igang med at bestille mad på en kinesisk restaurant. På en af de opsatte Ipads. Det gik fint.


Vi har shoppet, oset rundt, spist ude, sovet længe og drukket kaffe i ét væk. Dejligt.




Midt i det hele ligger en smal strøggade i gammel engelsk stil, med de fineste sirlige skilte og delikate butikker. Hyggeligt!


Mod vest i Perth ligger Kings Park. En kæmpestor park med talrige græsplæner og monumenter, små "afdelinger" med flora fra forskellige dele af Australien, japansk inspirerede små søer, en "boardwalk" oppe over trækronerne, udsigtstårne og meget mere. Fordi parken ligger lidt højere end resten af Perth finder man også en flot udsigt ud over byens skyline.







Perth er omgivet af forstadsbyer. Den ene mere hyggelig end den næste. Vi besøgte Guildford inden vi afleverede camperen. En gammel by (efter australske forhold) omgivet af vinmarker. Der var smukke engelske huse, fine caféer og restauranter i historiske bygninger med elegante facader og udhæng, som gør at man kan gå i skygge når som helst. Hvis det ikke var for bilerne på gaden og smartphones hos folk på caféerne, kunne man godt blive i tvivl om hvilket århundrede man befandt sig i.


En anden af forstæderne vi har besøgt er Fremantle. En slags tilbagelænet havneby, hvor mange tager hen i weekenden. Igen, masser af caféer og glade smile på små hyggelige gader og stræder.


Som en stor kontrast til dette ligger midt i det hele Fremantle Prison. Et af Vestaustraliens første "Maximum Security Prison" og et absolut "must see".


Fængslet blev bygget med de første fanger som arbejdskraft. Fangerne var hovedsageligt sejlet til Australien fra England. De begyndte at bygge i 1860'erne og fængslet var i brug helt til 1991.



Vi fik en lang og utrolig spændende tur rundt på stedet af en meget indlevende og underholdende guide, som tidligere havde været fængselsvagt der.


Løkken på et af billederne ovenfor er ikke til pynt. I alt har der hængt 41 mennesker fra den bjælke, som løkken hviler på. Det gjorde ikke henrettelseslokalet mindre uhyggeligt at stå i.
Livet i fængslet har ikke været sjovt, hverken for indsatte eller personale. Flere gange har der også været optøjer på stedet. Senest i 1988 hvor fanger satte ild til store dele af stedet, som så måtte genopbygges.


Cellerne var nogle af de mindste i den vestlige verden. 120x210 cm (!)
De var vitterligt små. -Man skal ikke lade sig narre af panoramabilledet, som desuden er en dobbeltcelle.



At fængslet ikke længere er i brug skyldes udelukkende én ting: Dårlige hygiejniske forhold.
Hver celle havde en lokumsspand, som kun måtte tømmes én gang om dagen.
Når man tilføjer at der i Perth kan blive op til 45 grader om sommeren (og der er ikke aircondition i fængslet), så kan man muligvis forestille sig hvor slem lugten må have været...
På billedet ovenfor kan man skimte et toilet. Det stammer fra en kort periode, hvor man forsøgte at indføre kemiske toiletter. Det gik dårligt;
-Kemikalierne indeholdt en lille smule alkohol, nok til at nogle af fangerne (trods konsekvenserne) indtog dem. Toiletterne blev derfor hurtigt afviklet, og erstattet af den forhadte spand igen.


Lokumsspanden var i brug helt op til fængslet lukkede i 1991 (!)

Modsat 41 andre, slap vi levende ud af fængslet igen, og tilbage til vores lejlighed.
Rige på oplevelser gennem syv uger, er det nu sidste aften i Australien for denne gang.
Ellers er der kun tilbage at pakke kufferterne, og sætte kursen mod Danmark igen.
For en kort stund.

Stay tuned.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar